İslam kültüründe genel olarak iyilik hayır, kötülük de şer kavramıyla ifade edilir. İnancımıza göre hayrı da şerri de yaratan Allah’tır (c.c.). Allah’ın (c.c.) şerri yani kötülüğü yaratması, olumsuzluk olarak değerlendirilemez. Bu, ilahi imtihanın gereğidir. Şer olmasaydı hayrın da değeri kalmazdı. Allah (c.c.) kimin hayra yöneleceğini, kimin de şerre yöneleceğini görmek için hayrı ve şerri yaratmıştır. Hayrı olduğu gibi şerri de yaratan Allah’tır. (c.c.) Ancak hayrı ve şerri işleyen, insanın kendisidir. Allah (c.c.), insanı hayra da şerre de yönelme potansiyeline sahip bir varlık olarak yaratmıştır. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de şöyle açıklanır:
‟Nefse ve ona birtakım kabiliyetler verip de iyilik ve kötülüklerini ilham edene yemin ederim ki nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklerle, günahlarla kirletip karartan ise (en büyük) felakete uğramıştır.” (Şems suresi, 7-10. ayetler)
Yeryüzünde kötülüklerin ve adaletsizliğin olmasını bir olumsuzluk olarak değerlendirip bunun sorumluluğunu da Allah’a (c.c.) yüklemek, insanın özgürlüğünü ve sorumluluğunu göz ardı etmek olur.
Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki anlayışlardan hangisine karşı çıkmaktadır?