Yoğunluğa göre aday 2 hafta içerisinde teorik sınava girer. Hafta içi ve Hafta sonu yapılır.EHLİYET SINAV TARİHLERİ 2024 Başvuru Tarihleri E-Sınav Tarihi Direksiyon Tarihi Direksiyon sınav tarihi, MEB tarafından belirlenir. Hafta Sonları Yapılır. 1-10 Haziran 2024 " " 1-10 Temmuz 2024 " " 1-10 Ağustos 2024 " " 1-10 Eylül 2024 " " 1-10 Ekim 2024 " " 1-10 Kasım 2024 " " 1-10 Aralık 2024 " "
- Her ayın 1'i ile 10'u arası ehliyet başvuruları alınır. Sürücü adayı, kursun yaptığı eğitim planı doğrultusunda teorik eğitimi alır. Teorik sınav tarihi belirlenirken e-sınav merkezlerindeki yoğunluk durumuna göre en yakın tarihe randevu verilir. Yine direksiyon sınavı tarihi de en yakın tarihe ayarlanacak şekilde MEB tarafından belirlenir fakat süreç biraz daha karışıktır. Bu nedenle direksiyon sınavı daha geç bir tarihte yapılabilir. Direksiyon sınavları sadece hafta sonları yapılıyor, teorik sınavlar ise hafta içi ve hafta sonu yapılıyor.
- Teorik sınavı geçemeyen aday direksiyon sınavına giremez.
- Teorik eğitimi tamamlayan adaylar e-sınav merkezlerinde teorik sınava girebilir.
Elektronik sınav ne zaman yapılır?
Ehliyet almak isteyen bir kişi öncelikle sürücü kursuna başvuru yapmak zorundadır. Teorik ve uygulama eğitimini burada aldıktan sonra ardından sürücü başvuru yaptığı bölgedeki e-sınav merkezlerinde sınava girer. Sürücü kursunun verdiği eğitimi bitiren bir aday yoğunluğa göre 10-20 gün içerisinde e-sınava girebilir.
Teorik sınava başarı ile veren adaylar direksiyon sınavına ne zaman girebilir?
Sınav tamamen dijital ortamda yapılmakta ve 1 saat içinde sonucunuzu öğrenip elektronik sınavdan sonra en yakın tarihte direksiyon sınavına girebiliyorsunuz.
Direksiyon sonuçları hemen öğreniliyor mu?
Yeni düzenlemeyle birlikte artık direksiyon sınavlarının puanlamaları anında tablet üzerinden yapılıyor ve daha hızlı sonuç öğrenilebilir.
Ehliyet almak için gerekli şartlar
- Kursa başvurduğu tarihte 18 yaşını doldurmak.
- En az ilk okul mezunu olmak.
- Araç kullanmak için yeterli deneyime sahip olmak.
Ehliyet almak için gerekli belgeler
-Nüfus cüzdanınızın fotokopisi
-1 Adet Biyometrik Fotoğraf
-Sürücü olur sağlık raporu
-Sicil kaydı(e-devlet üzerinden alınabiliyor.)
-Öğrenim belgesi(Diploma, Geçici belge, Tasdikname veya öğrenci belgesi)
Mevcut ehliyet belgesi olanlar teorik sınava girer mi?
Hayır, girmelerine gerek yoktur. Bu durumda sadece direksiyon sınavına girmek yeterlidir. Tabi ki yeter sayıda direksiyon eğitimini almak gerekiyor.
Elektronik sınav veya direksiyon sınavından kalırsam ne olacak?
Sınavlardan kalmak sizin için iki şeyin kaybına neden olur. Birincisi zaman, ikincisi ise sınav ücretlerini tekrar ödemeniz gerekir. Ne direksiyon sınavında ne de ehliyet sınavında tek hak verilmiyor. Teorik sınav ve direksiyon için 4’er hakkınız bulunmaktadır.
Ekstra direksiyon dersi alabilir miyim?
Eğer kendinizi yetersiz hissediyorsanız sürücü kursunuz üzerinden ekstra ders talebinde bulunabilirsiniz. Ekstra ders almanız size fayda sağlayacaktır.
E-sınav ve direksiyon sınavını geçersem ehliyetimi ne zaman alabilirim?
Eğer yazılı ve direksiyon sınavından başarılı olursanız sürücü kursunun hazırlayacağı İlçe Milli Eğitimin onaylayacağı ehliyet sertifikasını 1-2 hafta içerisinde alabilirsiniz. Sertifikanızı aldıktan sonra Türkiye’nin neresinde isterseniz randevu almak koşuluyla trafik tescil birimlerinden sertifikanızı ehliyet belgesine dönüştürebilirsiniz.
Ehliyetler o sırada verilmemektedir. Fakat ehliyetiniz PTT üzerinden evinize yollanıncaya dek 30 gün geçerli geçici belge verilmektedir. Bu belge ile trafik çevirmelerinde normal ehliyetiniz varmış işlem yapılır. Fakat geçici belge ile resmi işlem yapılmaz. Zaten ehliyetiniz ortalama 1 hafta içerisinde elinize ulaşacaktır.
E-sınav kaç dakika sürüyor? Kaç soru soruluyor? Kaç puan almak gerekiyor?
- Teorik sınav 45 dakika sürmektedir.
- Bu sınavda toplam 50 soru soruluyor ve en az 35 doğru cevap vermek gerekiyor.
- Yanlışlar cevaplar doğru cevaplarınızı götürmez.
Direksiyon sınavı kaç dakika sürüyor? Soru soruluyor mu? Puanlama nasıl?
Direksiyon sınavı 5+30 dakika olmak üzere toplam 35 dakika sürmektedir.
Sürücü adayına ilk 5 dakika içerisinde kullanacağı aracın iç ve dış donanımlarıyla ilgili sorular sorulmaktadır.
Bu sorulara doğru cevap vererek ikinci adıma geçilir. Bu adımda sürücü adayı kendini ispat etmek zorundadır.
3 renkli puanlama sistemi bulunmaktadır. Sarı, Mavi ve Kırmızı olmak üzere. En büyük hatalar kırmızı kategoride yer almaktadır. Bu tarz hatayı yapan sürücü adayının sınavı sonlandırılmaktadır.
Ehliyet sınavında puanlama durumu söz konusu değildir. Başarılı veya başarısız durumu yer alır.
Sürücü kursuna gitmeden ehliyet alabilir miyim?
Hayır, böyle bir durum söz konusu değildir. Sürücü kursunda verilen eğitimlere resmi olarak katılmak zorundasınız. Zaten sürücü kursunda direksiyon ve teorik sınav olarak iki tür eğitim verilmektedir.